AsiaChinaXiaolan

Dag 6 in Xiaolan

Xiaolan Travel Blog

 › entry 8 of 38 › view all entries
Mijn tai ji leraar en ik

28-11-2007


Vannacht erg slecht en weinig geslapen. De hele nacht doorgehoest. Daarbij was ik ook een beetje kortademig dus ging ik recht op in bed zittend slapen. Wat niet echt makkelijk ging want ik had maar 1 kussen. De bedden/matrassen hier zijn erg hard, dus ik had al gauw last van m‘n billen en natuurlijk last van mijn rug en nek. Pas tegen de ochtend ging ik liggen en viel ik echt in slaap. Erg vervelend. Ik was pas tegen 12 uur wakker. Ik had toen gelijk Shirley gebeld (van “Bond”) of ze een kussen voor me kan regelen en iemand die met me naar de dokter wilde (voor de vertaling) Rond 15:20 uur kwam Chuó-ma (een andere medewerkster van Bond) een gloednieuwe kussen met hoes voor me brengen die ze net van de K-mart had gehaald ) en aangezien ze me ophield doordat ze te laat was, ging ik met haar op de scooter naar de mall, want ik had om 15:30 afgesproken met Tina bij de KFC ingang voor de mall.

Ik, de tai ji leraar, Ana mijn huisgenote en Shirley (van Bond)
(Tina is de enige Chinese medewerker van Bond die goed Engels kan begrijpen en spreken) Ik vroeg haar wat de opties waren, want zij wilde me gelijk naar het ziekenhuis brengen, want daar hebben ze een dokter zei ze. Ik zei nou… zo ziek voel ik me ook weer niet. Ik wil gewoon iets voor de hoest hebben, want door de “knoflook antibiotica kuur” is de mogelijke infectie (gele sputum) weg. Maar alleen de (kriebel) hoest heb ik nog. En ik heb geen zin om een dure dokter te gaan betalen om hem te horen zeggen: "nou dat gaat vanzelf over, wacht nog maar even af. Nou dat is dan 1000,- yuan!". Dus laten we eerst naar een apotheek gaan en daar wat proberen te krijgen en als dat binnen een week niet helpt, dan gaan we naar de dokter… (want ik had in Hong Kong, 2 dagen voor ik naar China ging erg hoge koorts (39,2) en misschien heeft het daarmee te maken als het over een week nog niet over is.
Om de hoek bij Bond, zag ik deze straat naambord met de engelse vertaling er onder (is niet overal), dus vond ik het handig een foto van te maken zodat ik de tekens kan leren. ;-) (4 nieuwe tekens! :-D)
) Toen zei ze dat ze nog een dokter wist, vlakbij school met een kleinere praktijk en die is w.s. goedkoper als bij het ziekenhuis, dus ik zei… nou , als jij denkt dat ie net zo goed is als die in het ziekenhuis, waarom niet?! Maar ze zei dat het w.s. wel net zo goed was alleen in het ziekenhuis ben je veel meer kwijt. Dus ik dacht nou dan gaan we over een week als het nog nodig is, lekker naar dat kleine praktijk.

Ze probeerde de apothekers ass. uit te leggen wat ik heb en wat ik nodig had. Op een gegeven moment stonden ze met z’n 3-en om ons heen en allemaal naar me (en m’n haar) te staren. (Ik had mijn haren gisteravond ingevlochten dus zie ik er nóg vreemder uit. Very Happy) Ik heb bij de apotheek wat tijgerbalsem en dat kruiden keeldrankje gekocht en wilde daarna de supermarkt in om wat spullen te halen. Tina was vrij en had nog wat tijd over voor ze naar huis moest voor het avondeten (6 uur) dus ging ze met me mee shoppen. Heb een Chinese pyjama gekocht Very Happy (is echt nodig. ‘s Avonds is het 'erg' koud!) De afgelopen 2 nachten in ieder geval wel. Ik voelde de kou op mijn rugspieren … en nu zitten ze weer helemaal vast. Ik heb weer een massage nodig! Smile En hier zijn ze niet op iedere hoek te vinden zoals in Hong Kong. Ze zijn erg schaars. Heb nog maar 1 gezien heel ver weg, onderweg naar Bond. Wel hier in Xiaolan. Of ik zou naar de mall moeten en dan doen alsof ik zo’n massagestoel wil kopen maar heeeeeeel lang twijfelt terwijl ik het uitprobeert Wink
Een paar handdoeken had ik ook gekocht, want ik dacht dat ik een paar mee had maar, toen ik de xtra kilo’s eruit moest gooien heb ik w.s. ook dat eruit gegooid. En een grote wok! Want we hadden hier van die waardeloze pannen in huis… en daar kan ik geen eens mijn groenten in wokken, alles brand- of koekt aan!
Ik vroeg Tina waar de boter te vinden was in de supermarkt want dat kon ik vorige keer niet vinden, dus liep ze met me mee naar de boter, maar daar vond ik niet want ik wilde (geen margarine) maar KAAS! Ik was zo blij, bukte en omhelsde haar. (Tina is een tenger Chineesje van 1.48m ofzo ) Natuurlijk was het geen echte! Maar hé, alles was beter bij gebrek aan beter. Het was van die vieze cheddar smeltkaas maar als ik dat tussen een toast met ham doet smaakt het in ieder geval wel. En ik ben geen grote fan van vleeswaar en zeker niet van die vieze worstjes die ze hier hebben, dus ben ik superblij met deze nepkaas!

Tina en ik liepen richting kassa en onderweg kwamen we een middel leeftijd chinees man tegen die heel enthousiast tegen me riep: “heyyy halloooo!”. dus zei ik in het chinees terug: “Ni- haooo!” Hij heel verbaast en snel in het chinees terug rappen: “whaaat, spreek je chineeeeees?!??! Bla, bla bla….verder in het chinees.” Tina kwam niet meer bij van het lachen. Toen zei ik snel sorry… meer versta ik niet hoor, terwijl we verder liepen.

We hadden afgerekend en toen heeft ze bij de klanten service een VIP-kaart voor me laten maken, zodat ik bepaalde dingen met korting kan kopen bij de K-mart. Toen liet ze me een winkeltje zien waar ik kleding in een “grotere maat” kon vinden. Nou dat viel tegen zeg… Aaaaalle kleding in de winkel had een beertje (of meer) op geborduurd en groot ook! Hahaha. Ik zie me al lopen… ik werd ook helemaal gek van het personeel, want die kwamen met een heel rek bijna op een gegeven moment .. .van: deze dan! Oh.. En deze?! Deze ook niet?! Sad
Dus ik zei maar gauw van sorry, niet echt mijn stijl …en liep weg. Hierna ging Tina naar huis en ik naar de mijne.

Even later kwam Ana thuis. Ze zag de pan en vroeg of ik naar de mall was, dus ik zei ja en vertelde dat ik tegenwoordig ook een vipkaart heb voor de k-mart, omdat Tina me daarbij helpte en wederom voelde ze zich buitengesloten...en riep gelijk, jaaa...tuurlijk! en ik heb dat nooit gehad! Niemand helpt mij ooit met iets! ... ik trooste haar en zei aaach, je mag wel die van mij lenen joh! :-S

We moesten wel opschieten want we moesten binnen 3 kwartier weg, voor Tai-ji (Tai-chi). Ik moest nog koken en zei ook. Dus hebben we dat snel gedaan en toen keihard doorgelopen. We waren 10 minuten te laat en ze stonden al buiten te wachten op het schoolplein bij Bond. Was wel grappig want de Tai ji leraar spreekt geen Engels en af en toe probeert Shirley te vertalen, maar als we het niet snappen, dan laat hij zien waar je de handeling voor gebruikt en laat je op hem uitoefenen... En als je het verkeerd doet zegt ie “tai-la-ti-je!” of zo iets ( = nogmaals!) maar dan zonder je kracht te gebruiken! (Dat is slecht, want iemand kan jouw kracht gebruiken om jouw pijn te doen en als je geen kracht gebruik kunnen ze dat minder snel doen. ) Heel grappig dat we in een paar stappen heel veel hebben geleerd. Maar het blijft zo verdomd moeilijk je handen correct te blijven bewegen. Ik hield even mijn ellebogen verkeerd en hij corrigeerde me door onverwachts mij te laten zien wat de tegenpartij zou kunnen doen… (mijn arm uit de kom draaien dus!) ik schrok daarvan zeg… whoeeee! Nou, dat vergeet ik dus nooit meer, haha Very Happy.

Hij is erg goed. Hij kan met zijn ogen dicht vechten! Hebben we uitgeprobeerd! Smile
Tai ji is dus de basis principes van de (Chinese) vechtkunst, waarin je leert iemand “uit te schakelen” zonder enige kracht te gebruiken, maar de kracht van de persoon die je toetakelt mee te voeren in de beweging die je vanuit je heupen (je “centre“) haalt. Erg interessant dus. Al heb ik in Nederland een half jaar op Tai-chi gezeten, heb ik het gevoel dat ik nu in deze ene les veel meer heb geleerd.

Na de lessen heb ik wat met Chris nagepraat, (die was net klaar met werken). Ik heb ‘m daarna maar gauw naar huis gestuurd, want Coco (zijn vriendin) zat te wachten. Hij heeft een motortaxi genomen en Syd, (zijn huismaat uit Australie) die ook net klaar was met werken, liep met ons mee naar huis. (Ze wonen 1 etage onder ons. )

Morgen avond heb ik mijn eerste Chinees mandarijn-taalles!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Mijn tai ji leraar en ik
Mijn tai ji leraar en ik
Ik, de tai ji leraar, Ana mijn hui…
Ik, de tai ji leraar, Ana mijn hu…
Om de hoek bij Bond, zag ik deze s…
Om de hoek bij Bond, zag ik deze …
Xiaolan
photo by: queennie