AsiaChinaXiaolan

Dag 53 in Xiaolan

Xiaolan Travel Blog

 › entry 38 of 38 › view all entries
Op de WC muur bij alle Mc Donalds vestigingen.

14-01-08

Vanmorgen lekker uitgeslapen en net wakker toen de deurbel zo’n 10 minuten later ging. Vanuit de intercom hoorde ik iemand roepen “open!“ Ik verwachte de loodgieter dus deed ik open, maar voor zover ik weet is dat een oude chinese man die geen engels spreekt. Even later stond er een jong chinese vent voor mijn neus die wat in het chinees tegen me zegt. Hij leek erg op dat gestoorde jongen die in de mall rondloopt, die een paar woordjes engels kan, dus ik zei, sorry ik versta je niet en ik hoef niets. Daag! Terwijl ik de deur weer dicht trok. Hij zei: “no no…uh… mr. Lee! en wees naar zijn telefoon. Ik zei dat er hier geen Mister Lee woont en dat ie moet opzouten. Hij was aan het bellen en maakte een gebaar dat ik moet wachten.

Als je goed kijkt, zie je dat beidde zijkanten van de toiletbril vuil is :-)
Dus ik zei bedoel je Shirley? En hij knikte ja. Dus begreep ik min of meer dat hij voor de toilet kwam, maar hij had geen gereedschap of iets bij zich en aangezien er normaal altijd een oude vent kwam vertrouwde ik het voor geen meter, maar liet hem binnen. Hij keek 2 minuten naar het toilet, kwam weer naar buiten en brulde wat in het chinees tegen me. Wederom ze ik dat ik geen chinees spreek dus hij belde Shirley, die me vervolgens in Engels vertelde dat ik hem 80 yuan moet betalen. Dus ik explodeerde en liet weten dat ik niet van plan ben om 80 yuan te betalen. Ten eerste omdat Bond daarvoor verantwoordelijk is en ten tweede omdat ik überhaupt geen 80 yuan heb. (had ik wel, maar niet voor dat soort ongein) ...dus heb ze met hem afgesproken dat ik ervoor zou tekenen en dat hij meteen erna bij haar het geld moet ophalen. Zij declareert het weer bij Bond. De jongen maakte in gebarentaal duidelijk dat hij na een uur terug zou komen.

Ik ging de situatie intussen bekijken en bleek dat het helemaal niet zo erg was en dat de ontspanner in het waterreservoir los was en behalve dat, lekte er water uit een slang die van de muur naar de toilet loopt. Ik belde Shirley en vroeg haar te informeren of ik uiteindelijk toch voor de kosten moet opdraaien, want anders repareer ik het liever zelf. Ik vertelde haar ook dat het absoluut onzin is om 80 yuan daarvoor te gaan betalen, want de probleem kan zo verholpen worden. Ze vroeg me: hoeveel denk je dat het moet kosten?… dus ik zei eerlijk dat ik geen idee heb van de chinese standaardprijzen voor zulke dingen, maar als ik het zelf kan maken, dan kan het nooit 80 yuan kosten, dus ik zou zeggen max. 50 yuan! (4,50 euro). Ze belde de jongen op en vertelde wat ik tegen haar zei en belde me 5 minuten later op met het nieuws dat de loodgieter zei: Het is oké, hij kan het ook voor 50 yuan repareren. (Wat een boef zei ik tegen haar!) Ik zei weet je wat: als IK het moet betalen, hoef hij van mij helemaal niet meer te komen, ik doe het zelf wel. Als het mij niet lukt, dan wil ik dat je die oude vent belt. Maar toen bevestigde ze dat Bond het zal betalen.

Ongeveer 3 kwartier later kwam de jongen weer aan. Ik deed open en zei verder niets tegen hem. Hij hing de badkamer/wc in en deed de deur half dicht zodat ik niet kon zien waar hij mee bezig was. Dus gooide ik de deur open, liep naar binnen en ging met mijn hoofd tussen hem en zijn werk staan, keek hem aan, wees naar de ontspanner dat ie net weer vastgezet had en zei… DAT KOST GEEN 80 YUAN!!! Hij durfde me niet eens aan te kijken. Hield z’n hoofd omlaag, terwijl hij links en rechts met z’n ogen rolde om mij van de zijkant te kijken en zei “sorry sorry, no understand”. Ik zei: ja, natuurlijk versta je me nu niet. En zei in het chinees: ’bu shi 80 yuan!’. Hij schaamde zich rot! En zei verder niets. Ik liep de badkamer uit en hij deed de deur weer dicht. (haha). Even later was hij zogenaamd klaar. Ik liep naar de wc, haalde de reservoir deksel eraf en wees hem de paperclip die de ontspanner omhoogtrok en zei: dzjege bu shi!!! (haal dat eraf). En raasde verder in het engels door. Ik zei tegen hem, als je mensen wil naaien door teveel te vragen dan moet je tenminste goed werk leveren! Ik was pissig omdat ie weet dat ie teveel voor vroeg en liet dat wel weten, dus toen ik de badkamer uit liep deed hij de deur weer dicht en was vrij lang bezig (voor zo’n klein karweitje). Toen hij weer uitkwam en vroeg me te tekenen, ging ik eerst de badkamer in om de wc te controleren en te kijken of ik niets persoonlijks mis (want ik vertrouwde hem nog steeds niet) en hij riep meteen in het engels: it’s oké, it’s oké. No problem, no problem!. Ik zei sorry, maar ik wil je werk eerst controleren voor ik teken en hij durfde me niet eens meer aan te kijken. Ik bedankte hem vriendelijk en gooide hem de deur uit. J . Later zag ik dat ie ook nog dat lekkende kraan vervangen had. Nu had ik in ieder geval waar voor Bond’s 50 yuan. :D.

Langzaam maar zeker voed ik de mensen hier op ;-). Laatst ook in de supermarkt in Shiqi, was er een jongen die voor mij in de rij ging staan. Ik tikte hem aan en zei sorry, je ziet mij hier toch staan of niet? “Get in the back!” Terwijl ik hem met m’n duim de weg wijst. Hij keek me aan, boog diep, zei sorry en ging achter me staan, maar even later zag ik hem in een andere rij bij iemand anders voor piepen. The bastard! :-S

Later op de middag ben ik met Felicia achter de ruit bij de mac wat gaan drinken en de gekke jongen (die op de loodgieter lijkt) kwam weer naar binnen toen hij ons zag zitten, vroeg om sigaretten, maar ging weg toen we zeiden dat we hem niet begrepen. Felicia was bang van hem, ze vertelde dat hij haar een keer gezoend had. (haha).
(Hij ziet er niet gek uit en kan best een paar woordjes engels, dus zij dacht een keer vriendelijk te zijn.)
Toen zij hem voor het eerst zag, zei hij “hello” tegen haar buiten op straat en gaf haar een hand, maar toen zij hem een hand terug gaf trok hij haar naar hem toe en zoende haar snel op de wang. Toen wist ze al snel dat ie niet 100% was J .
Dat is dus dezelfde jongen die bij mij een paar weken terug bij de Mac naar binnen liep en mij in het chinees aansprak. Liep weg toen ik zei dat ik ‘m niet begreep en na een half uur weer terug kwam, mompelde wat in het chinees en eindigde met: okay?!We wisten inmiddels van Chris dat hij niet 100% is, maar geen bedreiging is. Hij blijft wel altijd vriendelijk…behalve dat ie Felicia die ene keer zoende :-D.

Later op de middag naar Ju Cheng kindergarden gegaan, was weer gezellig.
Ik merk dat er steeds meer ouders vroeger hun kinderen komen ophalen, maar blijven op het schoolplein, achter het gordijn of raam schuilen om stiekem van mijn lessen (of van mij) mee te genieten. Ze blokkeren zo de uitgang uiteindelijk dat ik tegenwoordig de achter uitgang moet nemen. (Net een artiest ;-) )

O ja, ik ben pas lid geworden van een online community van onze provincie en vond onderstaande op de site van een van mijn “vrienden”. Die vond ik wel leuk en o zo waar, daarom wil ik het met jullie delen.
Ik had ook toevallig een paar dagen geleden foto’s gemaakt van de wc in de Mc Donalds, voor Felicia want haar vrienden in Amerika wilden haar niet geloven dat de chinezen op de wc pot gaan hurken. J


You know you’ve been in China too long when:
1) The footprints on the toilet seat are your own.
2) You no longer wait in line, but go immediately to the head of the queue.
3) You stop at the top or bottom of an escalator to plan your day.
4) It becomes exciting to see if you can get on the lift before anyone can get off.
5) It is no longer surprising that the only decision made at a meeting is the time and venue for the next meeting.


Mijn commentaar hierop:
1) Zie foto’s van de mac dus.
2) de voorbeeld die ik gaf van de jongen in de supermarkt in Shiqi
3) dat doen ze overal. Ook op straat gaan ze voor je lopen of staan en blijven heel langzaam voor je lopen, grrr!
4) ook bij het instappen van een bus of metro.
5) Is bij Bond vaak zo…
Toevoeging van mezelf: when you say ‘he’ to a ‘she’ and ‘she’ to a ‘he‘. Ze kunnen moeilijk het verschil onthouden tussen hij en zij, omdat in het chinees ‘hij’, ‘zij’ en ‘het’ allemaal hetzelfde is (ta).

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Op de WC muur bij alle Mc Donalds …
Op de WC muur bij alle Mc Donalds…
Als je goed kijkt, zie je dat beid…
Als je goed kijkt, zie je dat bei…
Xiaolan
photo by: queennie