AsiaChinaXiaolan

Dag 42 in Xiaolan

Xiaolan Travel Blog

 › entry 33 of 38 › view all entries
Met mijn 'Fan' op de markt :-)
Vanmorgen dus lekker uitgeslapen, daarna een lesplan gemaakt voor ‘s middags en een bij de les passend liedje op internet gezocht. (liedjes doen het altijd wel goed in de les).

Ik was ‘s middags onderweg naar school en liep net mijn wijkpoort uit toen ik zag dat die motortaxi die ik al een paar keer naar school nam ‘s middags, daar klaar stond.

(Ik had ´m één keer naar school genomen en hij heeft mij, de tijd en plaats onthouden. Tweede keer had ik niet eens door dat hij het was en stopte hem onderweg. Voor ik `De` kon zeggen, schudde hij ja en zei snel `De Xing Xiao Xue!` (mijn schoolnaam). Ik was helemaal verbaast dat hij het (nog) wist en aangezien hij een van de goedkoopste taxi´s is (3 yuan), hoopte ik dat hij er vaker zou staan rond die tijd, want het is dan altijd moeilijk een taxi te vinden. Maar sindsdien staat ie er altijd.)

Wederom wist ik vandaag niet of hij het was... (Ze lijken allemaal op elkaar hier, haha.) En aangezien er nu 4 stonden had ik hem niet geseind, dus hij seinde mij en ik zwaaide terug dat ie voor moet rijden. Ik wilde net opstappen en ik hoorde van achter mij: Nina, Nina! Het was Ivy de collega die in mijn straat woont. Zij gaat altijd op de scooter, dus zei ze dat ik mee kon rijden. De jongen keek heel triest. Daar ging zijn “brood” Smile

Eenmaal op school was iedereen blijkbaar blij dat ik er was. De leerlingen stonden vanaf de poort naar me te zwaaien met een grote grijns op hun gezicht en merkten gelijk dat ik een bril op had vandaag, mijn chinese collega´s kwamen van alle kanten en vroegen: 'you better now?'. Coco, had een grote zak met een of andere "lekkernij" van een andere streek (gedroogd en gekonfijte zoete aardappelen) en kwam ermee aanzetten zodat ik kon proeven. Ik nam een klein stukje om haar niet te beledigen, maar dat ding was zo hard en taai en bleef bij het kauwen tussen m’n tanden zitten… en eerlijk gezegd zag het er niet zo smakelijk uit. Ik kreeg het met moeite weg. Even later zei ze vrolijk: neem nog een stukje! Dus heb ik maar gezegd dat ik het niet zo lekker vond.

Ik liep naar de klas toen de bel ging en stond even bij de deur de kinderen te beloeren voor ik naar binnen liep. Toen ze me zagen gingen ze weer uit hun dak! De 3e klassers behandelen me altijd alsof ik hun pop-idool ben Very Happy.
De les verliep soepel en ik ging zelf 5 min. langer door zonder erger in de tijd te hebben, dus kwam er een onbekende chinese vrouw de klas binnen lopen en zei wat in het chinees tegen me terwijl ze me een volledig in het chinees getypte brief liet zien. Ik keek haar aan zei: Bu shi Yong wen! (De kinderen hoorde me voor het eerst chinees spreken dus sommigen moesten er wel van giechelen.) Toen zei ze gauw...oh, uhhh...class over. Body check! Ik keek op de klok en zei oh sorry had niet eens door dat het zo laat was en sloot de les af. De kinderen moesten voor lichamelijk onderzoek mee en ik had pauze, maar ze kwamen allemaal zoals ze altijd doen na de les om me heen staan om me een hand te geven of een 'five' te slaan. Of gewoon om me aan te raken en of tot de trap mij bye, bye uitzwaaien... Ja, het is heel erg, maar wel schattig Smile.

Ik liep naar mijn bureau en stond nog ff met Coco te praten toen May (De docent van de volgende klas die ik had na de pauze) naar me toe kwam en zei: ik heb de lesuren nodig voor een test. Je mag naar huis! Ik was blij en riep gelijk oke ik ga naar het park! want ik had binnen een anderhalf uur weer kindergarden daar in de buurt.

Ik had bij nader inzien toch maar Felicia gebeld om samen wat te gaan drinken bij de Mac want ze is vrij van school tot begin maart en verveelt zich rot thuis.

Een uur later liep ik naar no.3 kinder garden. Tina kwam even later aan en vroeg niet eens hoe het ging. (Zij assisteert mij tijdens de lessen bij no. 3 kindergarden) Ik heb daar les gegeven, deed normaal tegen haar, maar zei voor de rest niets, want alles was volgens mij al gezegd door de telefoon. Na de lessen, toen we samen de trap afliepen zei ze: hoe voel je je vandaag? Ik hoorde van Seven dat je ook nog PMS pijn had. Ja, ik heb het ook vaak, bla bla bla... en probeerde een gesprek aan te knopen. Ik zei ja ik voel me stukken beter, dank je... en ik ben normaal gesproken nooit ziek, want al ben ik ziek ga ik toch werken...of het moet heel ernstig zijn, wat nu het geval was. Ik vertelde haar over het restaurant waar ik gegeten heb. Ze kende het wel en toonde uiteindelijk meer begrip voor de situatie. Ik maak me niet druk over wat Tina denkt of zegt. Ik heb een contract met John, de directie van Bond afgesloten en daarin staat dat ik 4 betaalde ziektedagen heb per jaar. En (betaald of niet betaald) ... als ik ziek ben, dan ben ik ziek! Ik laat me niet gek maken, want mijn gezondheid gaat voor!

Ik zei ook tegen Felicia dat ze zich niet moet laten kisten, want ze flikken een hoop met haar en ze slikt het. Ze zegt liever af te wachten tot haar maat vol is en dan ontploft ze. Ik zei dat ik liever gelijk klaag (daar ben ik Nederlander voor), en als ik wacht tot de bom bij mij ontploft dan is het te laat en valt er niets meer goed te maken, Smile maar ik krijg sowieso altijd ‘speciale service’ van Bond als ik dat zo vergelijk met verhalen van anderen om me heen. Ik pik niets van ze. Bel als ik iets geregeld wilt hebben en het wordt meestal gelijk geregeld. Anders val ik ze lastig tot ik het heb. Wink. En ik stuur altijd e-mails met CC’s naar John. Anderen schijnen daar niet zo succesvol in te zijn. Jilly, de manager in Xiaolan zei ooit al tegen me dat ik “speciaal” was, maar dat had ik niet zo letterlijk genomen. Nou ja, lucky me! denk ik maar weer. Wink.

(Nee Michiel, ik kan niet opgezadeld worden met een huisgenoot, want ik heb maar 1 badkamer en regel is dat je een huis met minstens je eigen badkamer en WC krijg. Dus mocht het zo zijn dat ik een huisgenote krijgt, dan zou het contractbreuk zijn van hun kant. Ik kan dat weigeren… tenzij het tijdelijk is natuurlijk. Enne…als ik niet tevreden ben bij Bond, ben ik zo weer weg. Ik zal niet de eerste zijn en er zijn zat scholen die zitten te springen om docenten over heel China én Azië, dus werk zat Very Happy. Felicia heeft een superkleine 3 kamer appartement (voor NL begrip 4-kamer)en ze heeft ook wel 2 badkamers en w.c.’s dus voor haar wordt het moeilijk, tenzij de nieuwe huisgenote ook gaat klagen dat de ruimte te klein is. En dat is het echt!)

Na de kindergarden heb ik een nieuw ontdekte markt in de buurt bezocht. Ik had een gekke beveiligingsman achter me aan die me om dollars vroeg. Ik zei sorry. Ik woon en werk net zoals jij hier in Xiaolan en krijg net zo weinig als jullie en ik heb geen dollars maar RMB (lokaal valuta). (Ik krijg wel ietsje meer, maar dat gaat hem natuurlijk niets aan Wink ). Hij bleef vrij lang achter me aan lopen tot ik hem eindelijk kwijt raakte. Al deed ie niets en probeerde z.g.n. te helpen, vond ik dat erg vervelend/storend. De marktlui hebben w.s. nooit een buitenlander gezien ofzo. Ze stonden allemaal erger dan anders naar me te staren of riepen in het chinees dat ik naar hun winkel moest komen (ze zagen me aan voor het schip met geld ofzo… Alsof ik als toerist naar Xiaolan zou komen, die niet eens in een reisgids voorkomt :-S ). Ik heb er best veel gevonden wat ik op andere plaatsen en dure winkels niet kon vinden. Bijv. lippenstift in mijn kleuren. En nog goedkoop ook! (2 yuan per stuk! 0,18 eurocent ). En wat olijfolie spullen voor mijn haar die ik nog moet uitproberen, maar erg goed lijken te zijn. Ik kwam halverwe de markt ook twee meisjes tegen die graag met me op de foto wilden, dus heb ik even de beroemdheid uitgehangen en ging met ze op de fotoSmile Een ervan wilde zeker weten dat de foto goed gelukt zou zijn dus heb ze een stuk 8 foto's genomen en ging iedere keer van pose veranderen en ging links en rechts van mij staan... Rare mensen die chinezen! :S.
Ik had gelijk gevraagd een kopie met mijn camera te maken. Smile
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Met mijn Fan op de markt :-)
Met mijn 'Fan' op de markt :-)
Xiaolan
photo by: queennie