AsiaChinaXiaolan

Dag 3 in Xiaolan

Xiaolan Travel Blog

 › entry 5 of 38 › view all entries
Street entrance to "Bond language institute" in Xiaolan

 

25-11-2007

Vandaag lekker uitgeslapen en rond een uur of 1 smiddags met mijn huisgenote Ana en Chris (de Britse beneden buurman en collega) naar school gelopen. (ongeveer 45 minuten lopen vanaf huis, enkele reis Smile)
Ik dacht ik ga mee aangezien ik het wel leuk vond om de andere collega’s , de school en de leerlingen te zien (zeker na wat zij allemaal vertelde) en omdat ik niets beters te doen had.

We hadden allen ons vuilniszakje (gewoon en winkelzakje met afval) meegenomen naar beneden.
(Dat zetten we tegen een palmboom aan in de straat en dan komt er een oud vrouwtje met een kruiwagen dagelijks rond de middag ophalen Smile.
School building
Geen grote vuilniswagens hier te bekennen.)

Chris vertelde onderweg dat hij het afgelopen week een motortaxi naar huis wilde nemen na school omdat hij geen zin had om te lopen en de chauffeur vroeg gelijk het dubbele prijs (6 yuan). Hij zei tegen de chauffeur in het chinees van hallo, wat zie je me voor aan? Ik ben wel buitenlander maar niet gek!” De chauffeur schaamde zich rot en wist zich geen houding aan te geven en zei even later “o, waar/ hoe heb jij chinees leren praten?!” waarop Chris weer antwoordde: “Dat doet er niet toe” De chauffeur: Sorry, het was niet mijn bedoeling je te belazeren…” Very Happy. Haha, geweldig zoiets!

Na ong. 45 min. lopen, kwamen we aan bij het schoolgebouw van “Bond” in Xiaolan. Een schattig klein chinees meisje (5 jaar) kwam snel aanrennen, terwijl ze “Aaaaaaaana” riep en klampte zich vast aan Ana‘s been.
Entrance to the building
Heel lief!
Buiten zaten diverse andere collega’s te wachten/relaxen tot de lessen begin. Medewerkers van “Bond” en sommige andere collega docenten kwamen gelijk achter ons aanlopen, dus heb ik meteen kennis gemaakt met Rosalia uit Mexico en haar man John uit Engeland, een Australiër (ook mijn beneden buurman, huisgenoot van Chris), een New Yorker (die hier ook sinds 2 maanden zit), een paar andere docenten en wat Chinese medewerkers.

Zo’n 10 minuten later, net voor de schoolbel ging, liep iedereen naar hun lokaal om de kinderen op te vangen.
Met een leuk gedisciplineerd opdracht gaan ze het lokaal in en nemen plaats. Op Zondag heeft Ana, straks ik, een klasje bij “Bond” van 5 (5 jarige) leerlingen. 4 jongetjes en 1 meisje. (waarvan 1 etter, grrr!) Op 4 andere dagen in de week, geeft ze (straks ik) via “Bond” les op een openbare school, aan een klas met 50-60 leerlingen (ja, ff slikken! Sad)met de leeftijdscategorie 8 tot 15 jaar.
Little girl from school
(of iets dergelijks). (Deze lessen worden betaald door de Chinese overheid, vandaar dat er zoveel mogelijke leerlingen in een klas zijn/moet).

Het was in ieder geval leuk om de leerlingen en andere docenten te ontmoeten vandaag bij “Bond”. Maar zeker ook om mijn huisgenote te zien les geven, wat me deed inzien dat ze gebrek hebt aan “Class management” die voornamelijk te maken heeft met het feit dat ze haar lessen niet plant. Ze doet en bedenk alles terplekke… waardoor alles niet soepel verloopt. De leerlingen krijgen genoeg tijd om onderling chinees met elkaar te praten (wat niet hoort) of het lokaal “over te nemen”. Wat dus onnodig energieverspilling is voor haar weer.
Ze is heel chaotisch en toont weinig initiatief was me opgevallen en omdat dingen dan daardoor niet naar haar zin gaat, is ze heel negatief over veel.
Ze had me zo opgestoken de afgelopen 2 dagen…dus ik was een beetje `confused` maar ik zag vandaag dat het stadje Xiaolan (behalve voor het nachtleven hier, die ik nog niet heb uitgevonden) en het les geven bij `Bond` best meevalt.
Co-workers at the "Bond".
Je hebt alle vrijheid om je lessen in te delen zoals jij wilt, alleen kun zij daar niet mee omgaan en heb liever dat alles voorgekauwd wordt, heb ze toegegeven nadat ik haar op aangesproken had, dat het allemaal best meevalt, vergeleken met wat zij vertelde. Natuurlijk moet ik de doordeweekse lessen op de openbare school nog afwachten, maar dat maak ik komende week wel mee. We hebben in ieder geval afgesproken samen de komende dagen de leuke dingen in Xiaolan te gaan ontdekken. (dat had ze ook niet gedaan terwijl ze hier was.)

Na school liepen Ana en ik over een dagmarkt waar ze allerlei etenswaren verkopen…Op de vlees afdeling zag ik ineens wat zwart-grijs bewegen in een groot bak/zak met water… en ja hoor! Het waren slangen! :-S

Morgen ga ik met Chris, de beneden buurman op pad, hij had voorgesteld mij wat ins en out van Xiaolan te laten zien. Hij woont hier al 4 maanden en is hier nog tot augustus volgend jaar.
Me at the "Bond" office in Xiaolan.
Heeft het ontzettend naar zijn zin hier, heeft al heel wat chinees geleerd via `Bond` en heeft zelfs al een paar maandjes een prettig gestoorde, hyper Chinese vriendin Very Happy, genaamd Coco. Ik heb op mijn eerste dag hier kennis met haar gemaakt en ze was zo enthousiast als een kind mij te spreken. Stond met haar handen te wapperen en struikelde over haar zo Chinees klinkende Engels dat ik een paar keer moest vragen: Sorry? Wat zei je?

Ana is bezig haar vertrek te regelen en was daarvoor vanavond naar Zhongshan. Ze is hier maar voor 2 maanden en over 2 weken zit het voor haar weer op en heb ik hier het rijk voor mij alleen. Een ruime 3 kamer portiekwoning Wink. Ik heb haar Moeder vanavond gesproken, die belde uit Mexico. Klonk heel aardig en ik kreeg al kusjes van haar door de telefoon, haha. Ze komt begin dec. Ana halen om vervolgens samen in Shenzhen te gaan shoppen (DE shoppingparadijs hier in Guangdong), maar dan komt ze wel ff met me kennismaken. Was wel lachen, want ze belde voor Ana maar ze spreekt geen Engels,dus het is maar goed dat ik Spaans kon en omdat ze me toch aan de lijn had vroeg ze me maar meteen wat voor kleren ze moest inpakken als ze komt Smile. Ik heb gezegd zonnige kleren en een jasje voor savonds... Maar oeps! Ana zei dat ze een lege koffer moest meenemen, zodat ze een volle koffer met nieuwe kleren en schoenen mee terug kunnen nemen… gaat nu niet meer gebeuren dus! Sad

Nou, dat was min of meer mijn avontuur voor vandaag…

Ik ga lekker naar bed.

Zai jian! (Daag!)
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Street entrance to Bond language …
Street entrance to "Bond language…
School building
School building
Entrance to the building
Entrance to the building
Little girl from school
Little girl from school
Co-workers at the Bond.
Co-workers at the "Bond".
Me at the Bond office in Xiaolan.
Me at the "Bond" office in Xiaolan.
Xiaolan
photo by: queennie